programma

24.11

Wolff | Darwintrilogie

Wolff | Darwintrilogie

20u30

In 2009 is het 200 jaar geleden dat Charles Darwin werd geboren en 150 jaar geleden dat zijn belangrijkste werk, On the Origin of Species, werd gepubliceerd. In de loop van dit jubileumjaar stelt Wolff – het artistieke vehikel van Thomas Ryckewaert en Daphné Verhelst – in Monty zijn Darwintrilogie voor: een drieluik van wetenschap, expo en theater.

Het eerste luik bestaat uit een reeks wetenschappelijke lezingen, en een debat. De kosmoloog, de evolutionair bioloog, de geoloog, de neurochirurg, de moraalfilosoof en de informaticus: zes Nederlandstalige topwetenschappers kregen voor de zomer een avond lang een podium om hun licht te laten schijnen over de positie van de evolutietheorie binnen hun vakgebied:

Thomas Hertog, kosmoloog (CERN – European Organization for Nuclear Research)
Luc De Meester, evolutionair bioloog (KUL)
Robert Speijer, geoloog (KUL)
Dirk De Ridder, neurochirurg (UZA)
Johan Braeckman, moraalfilosoof (UGent)
Luc Steels, informaticus (Artificial Intelligence Lab VUB)

Op 24 november 2009, op de 150ste verjaardag van de publicatie van Darwins chef d’ oeuvre On the Origin of Species, zet Wolff deze zes wetenschappers samen in de arena, op de planken van Monty. Moderator Werner Trio (KLARA) gaat op zoek naar hun gelijkenissen en verschillen.

Hoe ver reikt Darwins arm eigenlijk? Is de evolutietheorie een allesopslorpend paradigma? Een immens zwart gat? Of is het de ultieme en finale verklaring van alle leven op aarde en zijn gedragingen? Wat is de essentie van de wetenschappelijke praktijk? Is het een ambacht? Een methode? Is er plaats voor schoonheid? Erbarmen? Mysterie? Is er nog plaats voor een niet-voorgeprogrammeerde versie van de mens?

www.wolffvzw.be

  • 24.11.09

    -  20u30