programma

1, 2.12

Wunderbaum | Beertourist

Wunderbaum | Beertourist

20u30

Botte bespiegelingen over het nieuwe Europa

Twee supporters van Manchester United zijn goedkoop naar de Zwarte Zee gevlogen om er goedkoop te kunnen zuipen en – als het een beetje meezit – neuken. Als onderdanen van het oude West-Europa kiezen zij de goedkoopste bestemmingen, landen die volgens hen niets liever willen dan zich aansluiten bij de EU – bij hen dus. Zo dringen ze binnen in de nieuw-kapitalistische Oekraïne. Uitgebreid en ongegeneerd spuien zij hun commentaar op het beschavingsniveau ter plaatse. Ze vinden het een achterlijk derdewereldland maar zijn erg enthousiast over de vrouwen en de investeringsmogelijkheden.

Walter Bart en Matijs Jansen spelen de twee British blokes brutaal en fysiek, op een bijna clowneske manier en met overtuigend accent. Ze maakten hun ‘nationalistische vlaggenkomedie’ in Odessa, keken er goed rond en baseerden zich voor de tekst op interviews met de lokale bevolking. Hoe ziet zij die Europese biertoeristen? Als een plaag, of als een welkome bron van inkomsten? Willen zij wel bij dit soort Europeanen horen?

Het Nederlands/Vlaamse acteurscollectief Wunderbaum, sinds 2005 opererend onder de vleugels van Productiehuis Rotterdam em NTGent, kreeg veel lof voor locatieprojecten met een actuele invalshoek als Welcome in my backyard en Magna Plaza en werd bekroond met de Mary Dresselhuysprijs. Beer Tourist maakt deel uit van het Europese theaterproject Black/North SEAS, en speelde eerder al in nachtclubs en havenkroegen langs de Zwarte Zee (in Oekraïne, Bulgarije en Roemenië). Rotterdam vormt een prelude op een tournee langs havensteden rond de Noordzee.

Credits

concept, spel Walter Bart, Matijs Jansen vormgeving Maarten van Otterdijk fotografie Dirk Jan van den Burg productie Festival Black/North Seas (SE) coproductie Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg), NTGent

  • 01.12.09

    -  20u30
  • 02.12.09

    -  20u30