programma

La codista

Wunderbaum

Ik wil niet de eerste zijn, liever de laatste. Hoe sneller de wereld gaat, hoe meer ik vertraag. Ik ga tegen de stroom in. Als een zalm. Voor een codista is de wereld andersom.

Toen hij zijn baan verloor, ging de Milanese Giovanni Cafaro tegen betaling voor anderen in de rij staan. Actrice Marleen Scholten nam zijn verhaal als vertrekpunt voor een nieuwe monoloog. Scholten, die in 2016 zelf naar Italië verhuisde, interviewde voor dit project verschillende Italianen over hun beleving en de betekenis van stilstaan. Daarnaast stond ze urenlang in rijen om het mechanisme van wachten zelf te ondergaan. Ze vond er chaos en eenvoud; mensen die samenkomen op een plek met maar één doel: wachten tot het aan hen is.

La codista is een tekst over stilstaan in de rij (la coda), over je verplaatsen in een ander, over het ongeduld en verlangen dat bij wachten hoort. Het is een persoonlijke tekst over identiteit en het verlangen soms langzamer te gaan. Samen met het publiek wacht de codista op haar beurt. Scholten won met deze tekst in Italië de nationale toneelschrijfprijs Antonio Conti.

Wunderbaum Double Bill

Combineer deze voorstelling met Schaapjes op het droge (30 april, 21:00) en krijg korting op de ticketprijs. Koop jouw tickets via onderstaande link om van deze korting te genieten.

“Marleen Scholten verheft het uitgerekte wachten tot betekenisvol leven."

★★★★★ NRC

“Een filosofische verhandeling over het wachten, vol met bespiegelingen en trefzekere details.”

Theaterkrant

Over de makers

Acteursgroep Wunderbaum bestaat 20 jaar. Marleen Scholten (La codista), Maartje Remmers, Wine Dierickx (Schaapjes op het droge), Walter Bart en Matijs Jansen richtten het collectief op nadat ze samen afstudeerden aan de Toneelacademie Maastricht. De spelers maken voorstellingen vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid voor wat ze op scène zeggen en doen. Authenticiteit en transparantie in spel, meermaals vanuit een openlijke documentaire aanpak, wisselen ze af met de lust om pure theatrale personages uit te spelen.

van en met Marleen Scholten |regieassistente Dafne Niglio | licht Emanuele Cavalcanti | kostuumadvies Lotte Goos | productie Wunderbaum, Associazione TRAK | coproductie Theater Rotterdam | residentie OTSE Officine Theatrikes Salento Ellada | in samenwerking met Het Koninkrijk der Nederlanden | met steun van Centro di Residenza della Toscana, Kilowatt festival, Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België | met dank aan Giovanni Cafaro, Paolo Aniello, Pietro Valenti, Paolo Mastromo, Bas Ernst, Umberto Angelini, Zona K-Milano, NTGent
Foto's © Lorenza Daverio, Luca Chiaudano


met steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden te Brussel
  • 30.04.22

    -  19u00