programma

24, 25, 26, 27.03

Wunderbaum | Rail Gourmet

Wunderbaum | Rail Gourmet

Annelies Verbeke (Slaap!, Vissen redden) schreef met Rail Gourmet een nieuwe theatertekst voor en in nauwe samenwerking met acteursgroep Wunderbaum. Jens Bouttery (Kamp Jezus) speelt live muziek. Een grootstedelijk drieluik, op locatie in Antwerpen.
Rail Gourmet is een verhaal over verbindingen tussen mensen in een uitdijend landschap van werk- en woonplekken, van vrienden, familie en geliefden. Tegen de achtergrond van blikkerende spoorlijnen tussen Brussel, Rotterdam en Straatsburg krijgen vier personages de kans om hun leven om te gooien. Vinden we het geluk door steeds maar onze grenzen te verleggen, of door een manier te vinden om ergens te kunnen blijven?

Deel 1 is een monoloog. Een arbeidster woont samen met een drummer in een appartement, dicht bij de spoorweg. Ze schrijft brieven aan collega’s, omdat brieven schrijven helpt. Ze ondertekent de brieven met ‘Gabby’.
Deel 2 is een mobiele telefoongevecht. Een schrijver en zijn vrouw wonen in Brussel. Rebecca is Europarlementariër en moet vier dagen per maand met de trein naar Straatsburg. Robert interviewt arbeiders van Rail Gourmet, een emballagebedrijf onder het station van Brussel Zuid. Ze hebben twee kinderen. Terwijl ze met de Thalys reist, wil Rebecca hen graag aan de lijn krijgen. Waarom zijn ze niet thuis?
Deel 3 is een cockpitdialoog: de nachtelijke overpeinzing van een vervangend machinist.

“We wilden graag met Annelies Verbeke werken, omdat we gefascineerd  zijn door het universum dat ze in elk van haar boeken oproept, en naar aanleiding van de briefdialoog die ze samen met Yves Petry schreef voor STUKKEN van STAN. Ze weet kleine, persoonlijke verhalen te koppelen aan grote, herkenbare emoties, universele verlangens, globale angsten. Ze is heel goed in het beschrijven van neuroses, en welke grotere gedragspatronen of persoonlijkheidskenmerken daarachter zitten. Haar personages zijn altijd gekwetst en hoogsensitief. In plaats van zichzelf af te schermen, blijven ze leven met alle zintuigen open. Ze zijn moedig, willen grenzen doorbreken, strijden tegen zichzelf en de wereld. Ze zijn actief op zoek naar het geluk, ook al weten ze niet wat dat is of waar ze het zouden kunnen vinden. Daardoor zijn het vaak hele theatrale, tragische personages. Daarnaast houden we ook erg van haar humor, die hard is en tegelijk lief, een beetje flauw en tegelijk heel slim, gek en geestesverruimend.

Ook voor Rail Gourmet heeft Annelies Verbeke bijzondere personages gecreëerd en samengebracht in een universum vol parallelle werelden. Een Brussels station wordt metafoor voor al die werelden waar mensen langs elkaar heen glijden zonder echt met elkaar in contact te komen. We tonen personages die in deze omgeving toch een relatie hebben en die proberen te redden, of die toch even met elkaar in aanraking komen. Het levert knetterende vonkjes op. Momenten van hoogspanning omdat deze personages elk een heel grote emotionele lading met zich meedragen, die even een uitweg vindt.” Wunderbaum

van en met Maartje Remmers, Wine Dierickx, Matijs Jansen en Walter Bart
tekst Annelies Verbeke
dramaturgie Jeroen Versteele
muziek Jens Bouttery
vormgeving Maarten Van Otterdijk

 • 24.03.10

  -  20u30
 • 25.03.10

  -  21u00
 • 26.03.10

  -  21u00
 • 27.03.10

  -  21u00