programma

22, 23.05

You are an object to me

Charlotte Bouckaert

20u30

  • language no problem
  • voorstelling

Het klassieke stilleven in de schilderkunst wordt soms gedefinieerd als de wereld minus een plot. Of preciezer nog, als een wereld die geen nieuwsgierigheid naar verhalen oproept. In die definitie is er geen sprake meer van drama. De term “stilleven” wordt dan paradoxaal, want leven impliceert beweging.

Maar in een stilleven gaat het niet over levenloze voorwerpen of over de absolute rust van een wereld zonder menselijke betekenissen, volgens kunst- en architectuurfilosoof Bart Verschaffel. Hij stelt: “In het atelier van de schilder liggen de dingen misschien stil, maar in zijn beeld bewegen ze.”

Na haar laatste voorstelling 11 Seconds, waarin ze het publiek een uur lang naar een foto van een museum laat kijken in een speels gedachtenspel over kunst, richt Charlotte Bouckaert in You are an Object to me de blik op het dagdagelijkse leven. Haar vraag: hoe dagen we het uitgangspunt van stilstand en immobiliteit waarmee we voorwerpen associëren uit?

Charlotte Bouckaert ontwikkelt de laatste 10 jaar een beeldtaal op het snijvlak tussen beeldende kunst en live performance. Door beelden als een veranderlijk proces te ensceneren, nodigt ze haar publiek uit om zich bewust te worden van de impact van hun eigen waarneming. Haar werk neemt uiteenlopende vormen aan zoals voorstellingen, installaties, performances en video’s.

concept en regie Charlotte Bouckaert performance Marie De Corte dramaturgie Bart Van Den Eynde technische uitvoering scenografie Stan Wannet muziekcompositie Nicolas Roseeuw techniek Lucas Van de Voorde lichtontwerp Harry Cole kostuumontwerp Lieve Pynoo productie Platform 0090 coproductie KVS - KAAP - C-Takt - Perpodium - Playground (STUK & M, Leuven) Deze productie kwam tot stand met de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en de Vlaamse Gemeenschap met dank aan Kunstenwerkplaats Pianofabriek foto's website Charlotte Bouckaert