programma

29.11

Chantal Yzermans / Radical Low | partner/you

Chantal Yzermans / Radical Low | partner/you

11u00

toegang: enkel entreekaartje museum

Voor dit locatieproject in het MUHKA presenteert Chantal Yzermans een unieke 6 uur durende versie van de performance Partner/You. Chantal Yzermans nodigde voor deze speciale performance volgende kunstenaars uit; Carlos Aires, Kati Heck, Celine Felga, Maryam Nadj, Jean Paul Lespgagnard, Nathalie Vanheule, Mauro Pawlowski en Vitalski.
Welkom vanaf 11.00u tot en met 17 uur in MuKHA.

Chantal Yzermans dompelde zich voor deze voorstelling onder in de nachtclubwereld. Op basis van deze ervaringen creëert ze een solo, waarin ze het nachtclubmateriaal in een andere, artistieke context plaatst. Tijdens de performance is de danseres online op een chatwebsite. Een driehoeksrelatie ontstaat tussen de danseres, het publiek en de anonieme chatpartner(s).

Dit spannende hedendaagse ritueel wordt verbonden met heidense gebruiken via het primitieve van Stravinsky’s Rite of Spring. Ook de originele compositie van de Madrileense techno-artiest Substuff ondersteunt haar gewaagde performance.

Fetisjisme, voyeurisme en ritualiteit. Chantal Yzermans heeft in partner/you niet meer dan zestig minuten nodig om de parameters van het theater bloot te leggen….
Yzermans ontpopt zich tot een moderne fetisj die het middelpunt vormt van een indringende driehoeksverhouding. De geilheid van Pessoa’s chatpartners contrasteert met de stoïcijnse manier waarop de choreografe zichzelf als vleselijk object in de strijd gooit.
(Charlotte De Somviele- De Morgen- 20130311)

Chantal Yzermans is gefascineerd door het menselijke lichaam. Het lichaam is als subject en object in onze maatschappij voortdurend onderhevig aan historische, socio-politieke en culturele veranderingen. Chantals laatste creaties graviteren stuk voor stuk rond de tegenstelling natuur/technologie, hedendaagse rituelen en de plaats van het individu in onze samenleving.

Chantal Yzermans is danser en choreografe. Zij werkte gedurende 6 jaar in New York, waar zij ook dagelijks met Merce Cunningham en zijn gezelschap studeerde. In 2007 bood Jan Fabre/Troubleyn haar een artistieke residentie die duurt tot op vandaag, en waar ze haar collaboratief Radical Low oprichtte. Sindsdien werkt Chantal in Madrid, New York, Berlijn, Parijs en Antwerpen, waar zij haar werken presenteert. Haar laatste werk,  ‘partner/you’ een productie in samenwerking met kunstenaar Carlos Aires en Teatro Danza Canal ( Madrid), Monty Kunstencentrum en Jan Fabre/Troubleyn, toerde in heel Europa.  Sinds 2008 was Chantal Yzermans meerdere maal te gast in Monty. In oktober 2015 ging haar nieuwe voorstelling NO BOLERO in première.  In maart 2013 presenteerde ze partner/you, nu brengt ze de voorstelling naar het MuHKA.

concept en performance Chantal Yzermans | live chat  met Carlos Aires, Celine Felga, Vitalski, Nathalie Vanheule, Jean Paul Lespagnard, Maryam Nadj, Katie Heck e.a… | muziek Substuff & I. Stravinsky | kostuumontwerp Jean-Paul Lespagnard  | artistiek advies Marc Vanrunxt |in samenwerking met Teatro Canal- Madrid, Kunstencentrum Vooruit, Jan Fabre/Troubleyn en Kultuurfaktorij Monty | met de steun van de Stad Antwerpen

  • 29.11.15

    -  11u00