programma

20.06

DODO

Giovanni Baudonck & Jonas Van den Bossche

En Avant

20u30

  • Engels
  • Frans
  • Nederlands
  • festival
  • voorstelling

Geselecteerd door Antigone voor En Avant 2024

Wij zijn de mannen, de vrouwen en de kinderen die uit de boot zijn gevallen

De anonieme namen, de getallen, het zoveelste artikel uit kranten

De vreemdeling, de nieuweling, de vluchteling of de nieuwkomer,

De nomaden van deze wereld, de gelukszoekers die nog moeten komen

– Giovanni Baudonck

 

In DODO wanen Giovanni Baudonck en muzikant Jonas Van den Bossche zich in Mauritius. Het eiland werd na de import van verschillende bevolkingsgroepen en de achtereenvolgende kolonisaties door Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een kleurrijke cocktail. Via spoken word, slam poetry, rap en zang herschrijven ze de Mauritiaanse geschiedenis door de uitgestorven vogel, de ‘dodo’, opnieuw tot leven te wekken.

 

We stellen onze gps in op Mauritius. Een eiland, in de Indische Oceaan, dat eeuwenlang golf na golf wordt overspoeld door Europese koloniale machten. Ze stoppen de grond vol met bodemvreemde gewassen en laten uitheemse dieren los die het oorspronkelijke ecosysteem kapot vreten. Volkeren uit andere landen worden losgerukt uit hun culturen, onvrijwillig geïmporteerd en vervolgens tot onmenselijke en onbetaalde arbeid gedwongen. Wat zijn de culturele coördinaten, die de identiteit bepalen van een bevolking die deze gewelddadige mutaties in zich meedraagt?

 

DODO is een indringende en visuele muziektheaterproductie. Het podium wordt een transportzone waar historische bagage wordt afgestoft en getaxeerd. Deksels van beerputten worden opgelicht en vervolgens onder het uitroepen van ‘zand erover!’ aan het zicht onttrokken. Een land dat onafhankelijk is, heeft nog altijd geen beslissende stem over haar grondgebied. Want wie de grondstoffen beheert, heeft de macht.

 

Giovanni Baudonck geeft dit onbekende verhaal met zwarte bladzijden al rappend en zingend een stem. In interactie met muzikant Jonas Van den Bossche ontstaat er een schurende muzikale dialoog. Het is een kleurrijk verteld verhaal in verschillende talen, waaronder Nederlands, Frans, Engels en Creools, over de complexe identiteit van het eiland en hoe deze de persoonlijke zoektocht van Giovanni Baudonck naar zijn identiteit beïnvloedt.

concept Giovanni Baudonck muziek en performance Giovanni Baudonck en Jonas Van Den Bossche eindregie Mike van Alfen dramaturgie Tanya Hermsen scenografie Giovani Vanhoenacker maskers Alice D’hondt kostuum advies Marij De Brabandere video Steven Maenhout lichtontwerp Sarah Feyen geluidsontwerp Niels Vanherpe licht en techniek Jonas Lambrigts productie Antigone met de steun van de Vlaamse overheid en de stad Kortrijk