programma

22.06

La montagna è finita

Edoardo Ripani

En Avant

20u30

  • Engels
  • Italiaans
  • Nederlands
  • voorstelling
  • duur: 90 min

Geselecteerd door theater arsenaal voor En Avant 2024

In La montagna è finita keert de Brusselse/Italiaanse theatermaker Edoardo Ripani terug naar zijn geboortestreek.

Tussen augustus 2016 en januari 2017 veranderden drie sterke aardbevingen langs de Apennijnen het landschap. De aardschok was de laatste en meest dramatische gebeurtenis voor de regio in een hele periode van depressie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het gebied is verworden tot één van de ‘vergeten plekken’ in Italië en Europa. Het gevoel in de steek gelaten te zijn en woede raakten er vermengd en hebben elkaar gevoed.

Maar deze situatie is verre van uniek. De laatste decennia raakten gebieden over heel Europa gemarginaliseerd door natuurrampen en een haperend infrastructureel herstel, ontvolking, economische crisis: de tol van de globalisering.

La montagna è finita wordt een tocht langs plaatsen die verhalen vertellen over de bewoners. Aan de hand van die persoonlijke en lokale focus richt ik mij tot alle Europeanen, met een universeel verhaal van menselijke en sociale verschraling, tegenover de economische en bureaucratische winning machine.

Edoardo Ripani

performance Ermelindo Bruni, Monia Fontana, Diego Quattrociocchi en Edoardo Ripani muziek Ermelindo Bruni en Gianmarco Cellini artistieke coaching Michiel Soete dramaturgie Bart Capelle beeld Maria Baldovin en Edoardo Ripani advies kostuum Anne-Catherine Kunz lichtontwerp en techniek Jonas Lambrigts geluidsontwerp Niels Vanherpe stage techniek Pim Mannaerts een voorstelling van Edoardo Ripani – Antigone en theater arsenaal productie Antigone, C-mine, theater arsenaal, VIERNULVIER en KWP Pianofabriek coproductie Perpodium met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid