programma

15.05

Amor Mundi

Malpertuis

20u30

  • double bill
  • voorstelling
  • Nederlands
  • Copresentatie c o r s o
  • Duur: 80 minuten

19u: Debat (gratis)*: ‘Verzet en democratie’ gemodereerd door Wouter Hillaert
20u30: Voorstelling Amor Mundi

 

 

Double bill

Amor Mundi speelt op 15 mei om 20u30 in Monty, Varkensstal op 16 mei om 20u in c o r s o.

Combineer beide voorstellingen en krijg korting op je ticketprijs.

Koop hier je double bill(s).

Oktober 1977, ergens in Duitsland. Cineast Rainer Werner Fassbinder* volgt koortsachtig het nieuws. Een vliegtuigkaping van een radicale groepering houdt hem wakker.

 

Op een flamboyante manier discussieert Fassbinder (een dubbelrol voor acteurs David Geysen, Geert Vaes) met zijn moeder (actrice Tania Van der Sanden) en zijn vriend (cabaretier Pieter Verelst) over de grondbeginselen van de democratie.

 

Wat verstaan we onder democratie? Wat is de aantrekkingskracht van autoritaire regimes? Kan geweld soms legitiem zijn?

 

Regisseur Piet Arfeuille plaatst in Amor Mundi verschillende generaties bij elkaar en laat ze luidop denken; hij schetst een tijdsbeeld uit de jaren ’70 dat tegelijkertijd aanvoelt als dat van vandaag. Radicaal zijn is cool…. zo lijkt het wel in deze tijd. Maar misschien is de echte dialoog er wel één die geen antwoorden geeft, maar juist vragen stelt en het denken opentrekt.

 

Amor Mundi is een verhaal over het recht of de plicht je standpunt duidelijk te maken, over morele kompassen en hoe die soms het noorden kwijtraken, over broccoli, telefoongerinkel en veel alcohol.

 

*Rainer Werner Fassbinder (1945-1982): baanbrekend cineast die met zijn films de verdeeldheid van de Duitse samenleving becommentarieerde. Maakte 42 films op 14 jaar tijd. Een heftig amoureus leven met veel drank en drugs bezorgden hem een vroegtijdige dood.

 

DRIEMAAL VERWEER

 

Theater Malpertuis maakte met dezelfde acteurs twee voorstellingen die inzoomen op het belang van burgerschap in onze democratie. In volle verkiezingsperiode slaan Monty en c o r s o de handen in elkaar om beide voorstellingen op twee opeenvolgende dagen te presenteren voorafgegaan en gevolgd door debat.

Daar waar Amor Mundi (naar Rainer Werner Fassbinder) vooral focust op het belang van het gesproken woord als politieke daad, zoomt Varkensstal  (naar Pier Paolo Pasolini) in op de noodzaak van actie en protest. Kunnen we het woord in deze mediatieke tijden nog als een politieke daad beschouwen?  Werkt protest in de vorm van betogingen nog wel? Bestaat er zoiets als passief verzet?

 

Volledige programma: 

 

15/05 – locatie: MONTY
19u: Debat*: ‘Verzet en democratie’ gemodereerd door Wouter Hillaert
20u30: Voorstelling Amor Mundi

 

16/05 – locatie: c o r s o
20u: Voorstelling Varkensstal
21u30: nagesprek met Piet Arfeuille en Wouter Hillaert

*Debat ‘Verzet en democratie’, 19u – 20u, Monty 

 

Dat er nog veel werk is aan de wereld, is een understatement. Van de ecologische crisis tot de normalisering van extreem-rechtse (schijn)medicijnen, van stijgende armoedecijfers tot oorlog aan de grenzen van Europa: hoogspanning regeert. Politiek beleid lijkt maar weinig oplossingen te kunnen bieden, of zelfs meer dan ooit onderdeel te zijn van het probleem – ook al geloven we in verkiezingstijden collectief dat de uitslag toch een verschil zal maken.

 

Wat is in zo’n sfeer van democratisch deficit de betekenis van verzet van onderuit, van buiten de politiek?

En wat is in deze polariserende tijden de verantwoordelijkheid van kunstenaars en culturele instellingen?

 

In de voorstellingen Amor Mundi (naar Fassbinder) en Varkensstal (naar Pasolini) van Piet Arfeuille passeren heel uiteenlopende antwoorden de revue: van spreken tot zwijgen, van actievoeren tot bewust elke daad weigeren. Hoe zien de artistieke activisten en culturele spelers van vandaag hun rol en missie?

 

Drie stemmen met een brede blik gaan met elkaar in gesprek: welke strategieën van verzet kunnen werken in een wereld die nog altijd niet werkt?

 

Sprekers: 

Peter Terryn (1963) is een Antwerpse anarchistisch en politiek activist die talloze betogingen en acties organiseerde.

Sandra Sara Raes-Oklobdzija (1980) is artiviste, theatermaker, onderzoeker en docent die woont en werkt vanuit Brussel.

Shamisa Debroey (1989) is illustratrice en werkt daarnaast als programmator met focus op creative communities bij kunstencentrum DE SINGEL in Antwerpen.

 

Moderator: 

Wouter Hillaert (1978) werkt als cultuurjournalist, recensent, dramaturg en docent voor en bij verschillende culturele organisaties.

 

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de tax shelter maatregel van de Belgische wetgever via Flanders Tax Shelter.

 

  • 15.05.24

    -  20u30

Productie Theater Malpertuis Tekst Naar ondermeer Rainer Werner Fassbinder Regie Piet Arfeuille Spel Tania Van der Sanden, David Geysen, Geert Vaes, Pieter Verelst Licht en geluid Wim Loobuyck, Rik Teunis Vorm Piet Arfeuille, Steve Salembier Kostuums Lieve Pynoo Foto's website Fred Debrock