programma

15.05

Amor Mundi

Malpertuis

20u30

  • Nederlands
  • double bill
  • voorstelling
  • Copresentatie c o r s o

Double bill

 

Amor Mundi speelt op 15 mei om 20u30 in Monty, Varkensstal op 16 mei om 20u in Corso.

Combineer beide voorstellingen en krijg korting op je ticketprijs.

Koop hier je double bill(s).

Oktober 1977, ergens in Duitsland. Cineast Rainer Werner Fassbinder* volgt koortsachtig het nieuws. Een vliegtuigkaping van een radicale groepering houdt hem wakker.

 

Op een flamboyante manier discussieert Fassbinder (een dubbelrol voor acteurs David Geysen, Geert Vaes) met zijn moeder (actrice Tania Van der Sanden) en zijn vriend (cabaretier Pieter Verelst) over de grondbeginselen van de democratie.

 

Wat verstaan we onder democratie? Wat is de aantrekkingskracht van autoritaire regimes? Kan geweld soms legitiem zijn?

 

Regisseur Piet Arfeuille plaatst in Amor Mundi verschillende generaties bij elkaar en laat ze luidop denken; hij schetst een tijdsbeeld uit de jaren ’70 dat tegelijkertijd aanvoelt als dat van vandaag. Radicaal zijn is cool…. zo lijkt het wel in deze tijd. Maar misschien is de echte dialoog er wel één die geen antwoorden geeft, maar juist vragen stelt en het denken opentrekt.

 

Amor Mundi is een verhaal over het recht of de plicht je standpunt duidelijk te maken, over morele kompassen en hoe die soms het noorden kwijtraken, over broccoli, telefoongerinkel en veel alcohol.

 

*Rainer Werner Fassbinder (1945-1982): baanbrekend cineast die met zijn films de verdeeldheid van de Duitse samenleving becommentarieerde. Maakte 42 films op 14 jaar tijd. Een heftig amoureus leven met veel drank en drugs bezorgden hem een vroegtijdige dood.

 

DRIEMAAL VERWEER

 

Theater Malpertuis maakte met dezelfde acteurs twee voorstellingen die inzoomen op het belang van burgerschap in onze democratie. In volle verkiezingsperiode slaan Monty en Corso de handen in elkaar om beide voorstellingen op twee opeenvolgende dagen te presenteren voorafgegaan en gevolgd door debat.

Daar waar Amor Mundi (naar Rainer Werner Fassbinder) vooral focust op het belang van het gesproken woord als politieke daad, zoomt Varkensstal  (naar Pier Paolo Pasolini) in op de noodzaak van actie en protest. Kunnen we het woord in deze mediatieke tijden nog als een politieke daad beschouwen?  Werkt protest in de vorm van betogingen nog wel? Bestaat er zoiets als passief verzet?

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de tax shelter maatregel van de Belgische wetgever via Flanders Tax Shelter.

 

Productie Theater Malpertuis Tekst Naar ondermeer Rainer Werner Fassbinder Regie Piet Arfeuille Spel Tania Van der Sanden, David Geysen, Geert Vaes, Pieter Verelst Licht en geluid Wim Loobuyck, Rik Teunis Vorm Piet Arfeuille, Steve Salembier Kostuums Lieve Pynoo Foto's website Fred Debrock