programma

8, 9.03

Monty Take Over #2 : Mestizo Arts Platform

Let’s move, be moved and move together!

Let’s move, be moved and move together!

 

Twee dagen lang laat Monty zich inpalmen door de artistieke verbeelding van artiesten die uit meer dan één wereld kunnen putten. Allemaal zijn ze mee ondersteund door Mestizo Arts Platform, borrelende pot voor het vele artistieke talent dat elke grotere stad verzamelt uit alle windstreken. Kom je warmen als aan een kampvuur met verhalen die je niet eerder hoorde, dromen en herinneringen die je niet eerder zag. Deze take-over dompelt Monty in een andere vibe.

Op vrijdag verwelkomen we een double bill van Işıl Bıçakçı en Ping-Hsiang Wang.
Işıl gaat in Cage-free op eieren staan om de dwingende productiviteit van deze samenleving te kraken, in een dansperformance over de kip en het ei.
Ping presenteert zijn bijna affe lecture performance Retina Maneuver over zijn fascinatie voor de bekende pophit ‘Girl on Fire’ van Alicia Keys’: wat als dat ineens een marsdeuntje voor soldaten wordt? Twee werelden, tientallen associaties.

 

Op zaterdag start de avond met The chance to find yourself van Benno Steinegger & Jovial Mbenga. Beiden zijn ze jaren geleden ingeweken in Brussel, respectievelijk vanuit Italië en vanuit Congo: welke wereld kunnen zij samen op scène delen, met alleen hun fantasie? Daarna brengen theater-, tekst- en muziekmakers Junior Akwety en en Jaouad Alloul speciaal voor deze gelegenheid hun inspiraties samen in een concert met zang, spoken word, marimba (Alex Smith), kora (Mamadou Dramé) en basgitaar (Daniel Menezes).

 

Zowel vrijdag als zaterdag borrelt het ook achter de schermen. Zo zijn er voor professionals toonmomenten van artiesten (via MAP en detheatermaker) die drie weken lang van plek zijn gewisseld in een residentie-driehoek tussen Monty, Rataplan en Corso. En in een sharing practice werksessie delen artiesten hun praktijk met elkaar. Dus (nog) niet voor een publiek, sorry. Maar dat komt nog wel. Koken is eerst veilig eieren breken.

 

Mestizo Arts Platform (MAP) is de doorstart van het Mestizo Arts Festival, dat tussen 2007 en 2017 elk jaar vierde wat er in onze steden allemaal de kop opsteekt aan nieuwe artistieke verhalen, talen en vormen. Vandaag ligt de focus op de ontwikkeling van nieuwe makers in Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven en Mechelen – en sinds kort zelfs enkele andere Europese steden. Via WIPCOOP is MAP de spin in het web van een brede coöperatie in de kunsten rond ‘work in progress’ van opkomende artiesten. In deze take-over laten ze van die rijke humus enkele rijpe vruchten zien. – www.mestizoartsplatform.be