programma

9.03

The Chance to find Yourself

Benno Steinegger & Jovial Mbenga

Monty Take Over #2 : Mestizo Arts Platform

20u30

  • Engels
  • Nederlands
  • festival
  • voorstelling
  • Engels/Nederlands gesproken met boventiteling
  • Duur: 75min

Een speelse inkijk in een theatrale vriendschap met vele ups en downs

‘The Chance to Find Yourself’ ontstond vanuit de oprechte nieuwsgierigheid van twee theatermakers om elkaar beter te begrijpen. Benno Steinegger en Jovial Mbenga hebben een erg verschillende culturele en economische achtergrond: de een komt uit Italië, de ander uit Congo. Vandaag wonen en werken ze allebei in Brussel.

 

Wat begon als een theatrale bewerking van ‘Heart of Darkness’ (Joseph Conrad), werd al snel een voorstelling over de ontmoeting tussen twee mensen, hun verschillen en hun gelijkenissen. De theatermakers werden geconfronteerd met elkaars onwetendheid, latent discriminerend gedrag en tal van (on)bewuste gedachten die hun dagelijks leven beïnvloeden.

 

Uiteindelijk werd het proces zelf het resultaat: een speelse theatrale kijk achter het gordijn van een vriendschap en een samenwerking met vele ups en downs. Hoe dicht kunnen we écht bij de ander komen? Welke rol speelt onze manier van kijken in dit alles? Steinegger en Mbenga benaderen deze vragen met gedurfde humor en abstracte verbeelding.

 

Lees hier een interview met beide artiesten.

Het gaat er in ‘The Chance to Find Yourself’ niet om wat er te zien is, wel om wie er kijkt en hoe er wordt gekeken. […] Voortdurend, en zonder er verder veel woorden aan vuil te maken, worden we via de essentie van het medium theater – het kijken, het representeren – gewezen op de verschillen waarmee niet alleen de performers, maar ook wijzelf worstelen. […] Het is een ‘meta’-aanpak, die het medium theater inzet in zijn volle kracht, om een onderliggend inhoudelijk punt te verduidelijken.

Evelyne Coussens – e-tcetera

  • 09.03.24

    -  20u30

Van en met Jovial Mbenga en Benno Steinegger Co-regie Gaia Saitta Dramaturgie Lara Staal Outside eye Joëlle Sambi Nzeba Technische leiding en lichtontwerp Valeria Foti Samenwerking voor het onderzoek Costanza Lanzara Productie workspacebrussels Coproductie workspacebrussels, KAAP, Garage29 Met dank aan CAMPO, wpZimmer, Codice Ivan, KLm / Kinkaleri, Mestizo Arts Platform / WIPCOOP Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie Foto's Leontien Allemeersch